UNICEF-ova konferencija – OPTIMALAN RANI RAZVOJ ZA SVAKO DIJETE

Direktor Resursnog centra “Dr Peruta Ivanović” bio je učesnik na UNICEF-ovoj konferenciji pod nazivom “Optimalni rani razvoj za svako dijete”. Konferencija je održana 9. i 10. novembra 2022. godine u Podgorici.

Ciljevi konferencije su:

  1. Da se poveća svijest ključnih aktera u Crnoj Gori (donosilaca odluka, praktičara, akademske zajednice) o potrebi da se izgradi nacionalni sistem rane intervencije za djecu sa teškoćama u razvoju u skladu sa naučno utemeljenom praksom, po principima porodično orjentisane rane interencije, i međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava.
  2. Da se predstave nalazi nacionalne Situacione analize o ranoj intervenciji u Crnoj.
  3. Da se podstakne diskusija o narednim koracima kao odgovor na preporuke gorespomenute Situacione analize, ukljucujući da se trasira pilotiranje naučno utemeljene, porodično orjentisane prakse u određenom broju crnogorskih opština kao dio tekuće inicijative “EU i UNICEF za rani razvoj djeteta u Crnoj Gori”.
  4. Da se među donosiocima odluka i praktičarima iz zemalja Evrope i Centralne Azije omogući razmjena o postignućima, izazovima, naučenim lekcijama u pružanju savremene, naučno utemeljene rane

Konferencija je dio regionalnog partnerstva UNICEF-a i Evropske unije “Ublažavanje uticaja kovida-19 na živote djece i porodica na Zapadnom Balkanu i u Turskoj” i okupiće učesnike (donosioce odluka, praktičare, kolege iz UNICEF-a) iz zemalja širom regiona Evrope i Centralne Azije. U sklopu konferencije biće organizovano niz predavnja, panela i diskusija sa preko 160 učesnika iz zemlje i inostranstva.