Vježba evakuacije u sklopu “Balance” projekta zaštite od zemljotresa

Danas se u JU Resursnom centru odigrala vježba zaštite u cilju spriječavanja posledica od zemljotresa. Vježba je izvedena u sklopu “Balance” projekta u kojem je Resursni centar uključen već dvije godine. Vježba osim u našoj školi održaće se i na još par lokaliteta u Boki kotorskoj.

Inače, projekat BALANCE počeo je sa realizacijom 1. januara 2021. godine i trajaće 24 mjeseca. Konzorcijum koji realizuje ovaj projekat čini 14 institucija i organizacija iz: Crne Gore (Direktorat za zaštitu i spašavanje, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju i DOO PAG – Project Advisory Group), Hrvatske, Albanije, Bugarske, Italije, Grčke, Kipra i Španije. Koordinator projekta je Evropski univerzitet iz Kipra (EUC).

Glavne projektne aktivnosti su organizovanje štabne vježbe, vježbe komandnog mjesta i terenske vježbe na temu zemljotresa na području Boke Kotorske (teritorije opština Kotor, Tivat i Herceg Novi) u 2022. godini, a akcenat projekta je dat na zaštitu kulturnih dobara i pružanje podrške i pomoći djeci i osobama sa posebnim potrebama u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća, u ovom slučaju zemljotresa.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.153.669,00 €, od čega Evropska unija finansira 939.418,02 €. Opredijeljeni iznos za Crnu Goru je 437.651,40 €, dok su odobrena sredstva za Ministarstvo unutrašnjih poslova – Direktorat za zaštitu i spašavanje 359.006,40 eura, od čega EU finansira 305.155,44 € (85%).